Futbol HaberleriSüper Lig

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi “Ülkemize uygun bir altyapı modeli oluşturmak istiyoruz”

Mehmet Büyükekşi, 2023-24 sezonundan itibaren Süper Lig takımlarına akademi zorunluluğu getireceklerini belirterek, “Ülkemize uygun bir altyapı uygun bir altyapı modeli oluşturmak istiyoruz. Projemizde yurt dışında oyuncu yerine antrenör yetiştirecek hoca getireceğiz. Hedefimiz altyapı hocalarının yetkinliğini artırabilmek.” dedi.

6414cf55de744174aaaeda72d053a961

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Antalya’da düzenlenen Winter League Convention 2023’te açıklamalarda bulundu.

2023-24 sezonundan itibaren Süper Lig takımlarına, 2024-25 sezonuyla birlikte Spor Toto 1. Lig ekiplerine akademi zorunluluğu getirileceğini söyleyen Büyükekşi, “Türkiye Futbol Federasyonu olarak akademi projesine çok önem veriyoruz. Dolasıyıla 2023-24 sezonunda Süper Lig takımlarına akademi projesinde zorunluluk getireceğiz. Ülkemize uygun bir altyapı modeli oluşturmak istiyoruz. Bu anlamda önümüzdeki hafta Belçika ve Hollanda’ya gidiyoruz. Yurt içinde ise incelemelere Süper Lig kulüplerimizle başladık. Kulüplerimizin tesislerini geziyor, altyapı çalışmaları hakkında bilgiler alıp, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz. Önce altyapı antrenörü eğitimiyle başlayacağımız projemizde, gelecek sezon Süper Lig’e ondan sonraki sezon ise TFF 1. Lig’e akademi zorunluluğu getireceğiz.” dedi.

“4 yıllık bir proje olarak hayata geçecek”

Altyapıda görev yapan antrenörlerin yetkinliğini artırmak istediklerini belirten Mehmet Büyekşi, “Öncelikli hedefimiz antrenörleri altyapı için hazır hale getirebilmek. Projemizde yurt dışında oyuncu yerine antrenör yetiştirecek hoca getireceğiz. Hedefimiz altyapı hocalarının yetkinliğini artırabilmek. 4 yıllık bir proje olarak hayata geçecek. Süper Lig’den sonra da 2024-25 sezonunda Spor Toto 1. Lig’e akademiz zorunluluğu getireceğiz.” açıklamasında bulundu.

“Futbolu sadece bir spor olarak tanımlamak yeterli değil”

Hem ulusal hem uluslararası spor profesyonellerini bir araya getiren bu etkinliğin ana paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ileten TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünyanın en popüler spor dalı şüphesiz ki futbol ve futbolu günümüzde, sadece bir spor olarak tanımlamak yeterli değil. Milyonlarca dolarlık yayın gelirleri, sponsorluk ve reklam anlaşmaları, maç günü gelirleri, futbolcu sözleşmeleri ve etkileşimde bulunduğu yan sektörler ile futbol, endüstriyel bir iş koluna dönüştü. Bu sayede futbolun, hem ülke ekonomisine hem de şehirlerin ekonomisine katkısı inanılmaz boyutlara ulaştı” dedi.

“Futbol verilerinin ayrı sınıflandırılmasını talep edeceğiz”

Ülkelerin artık turizm hedeflerini belirlerken futbol turizmine büyük ağırlık vermeye başladığına dikkati çeken Büyükekşi, “Bir futbol karşılaşmasını izlemek için yurt dışından ve yurt içinden gelen taraftarlar, basın mensupları, sadece ulaşım ve konaklama harcamaları yapmıyor. Aynı zamanda alışveriş yapıyor. Müzelerimizi, tarihi ve turistik yerlerimizi ziyaret ediyor. Türk mutfağının lezzetini tadıyor. İnsanımızın misafirperverliğini görüyor. Bu sayede futbol, ülkemizin tanıtımına da büyük katkı sağlıyor. Ancak biz bu verileri tam olarak göremiyoruz. Ülkemizde TÜİK; turizm verilerini spor, eğitim ve kültür başlığında açıklıyor. Her zaman söylediğimiz bir şey var; ölçmediğin şeyi yönetemezsin. Ölçmek için elimizde resmi veri yok. Kamp için, eğitim için Türkiye’ye gelen takımların yaptıkları harcamaları görmek istiyoruz. Bunun için önümüzdeki dönemde TÜİK ile görüşerek spor ve futbol verilerinin ayrı sınıflandırılmasını talep edeceğiz” diye konuştu.

TFF olarak göreve geldiklerinden bu yana en çok üzerine düştükleri konuların başında kadın ve kız çocuklarının futbola kazandırılması olduğunu belirten Mehmet Büyükekşi, konuşmasını şöyle tamamladı, “FIFA’nın hedefi 2026 yılına kadar 60 milyon kadının ve kız çocuğunun futbol oynamasını sağlamak. UEFA’nın araştırmasına göre, Avrupa’da 144 milyon kadın taraftar var. 2033 yılında bu sayının 328 milyon olması bekleniyor. Türkiye’de 5-19 yaş arasında 11 milyon kız çocuğumuz var. Biraz önce açıkladığım strateji çalışmamızla birlikte hem kadınlarımız hem kız çocuklarımız için bir hedef belirleyeceğiz. Yine aynı şekilde, maçların fair play ruhuyla oynanmasını teşvik ederek stadyumlardaki kadın ve kız çocuklarımızın da sayısını artıracağız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu